Europese wolf
Monitor Wolven Nederland


Foto: Martin Mecnarowski / Wikimedia Commons)


Deze website is gestart in september 2011
en volgt de ontwikkelingen op de voet.
Het laatste bericht is geplaatst op 4 mei 2022


1845: laatste wolf gedood bij Schinveld (Li) [1]

1897: laatste wolf gezien in Heeze (N-Br)

20e eeuw: geen wolven meer waargenomen

2000: wolf gefilmd in Zeeuws-Vlaanderen [2]

2011: wolf gefotografeerd in Duiven (Gld) [3]

2011: wolf gezien op de Veluwe en sporen gefotografeerd [3]

2011: wolf gefilmd in de Belgische Ardennen

2011: twee wolven gemeld tussen Ede en Wolfheze (Gld) [4]

2013: wolf gefotografeerd op 15 km van de Nederlands-Duitse grens

2014: wolf waargenomen in Noordoost-Twente [3]

2015: wolf waargenomen en op beeld vastgelegd in Drenthe

2016: wolf waargenomen en gefotografeerd in Noordoost-Twente

2017: vier betrouwbare waarnemingen, in Drenthe, in Groningen, op de Veluwe en in Overijssel

2018: totaal tien wolven bezoeken Nederland in dat jaar

2019: wolvenpaar vestigt zich op de Veluwe en plant zich voortLaatste nieuws: Wolf gespot in Achterhoek / Veluwse wolven bejagen edelherten (Video)

4 mei 2022

Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in het buitengebied van Noordijk (Gelderse Achterhoek, ongeveer halverwege Zutphen en Enschede). De melding is momenteel nog bijzonder te noemen, maar de Achterhoek moet zich volgens 'Wolven in Nederland' opmaken voor een definitieve vestiging van het dier. De melding past in het beeld dat Wolven in Nederland heeft. “Iedereen denkt aan de Veluwe of Drenthe bij wolven, maar als je ziet waar ze in Duitsland leven, is heel Gelderland eigenlijk een groot wolvengebied”, zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
(Bron: Omroep Gelderland)
Nu ook wolf in Noord-Holland

29 april 2022
Nu ook wolf in Noord-Holland
Het Goois Natuurreservaat (provincie Noord-Holland) heeft bezoek gehad van een wolf. Op 6 april vond een wandelaar een dode ree in het Hilversumse deel van dit natuurgebied. Ingeseinde boswachters dachten de verwondingen te herkennen en hebben DNA-onderzoek laten doen. De uitslag van het onderzoek kwam op 29 april 2022 binnen: de ree is inderdaad door een wolf gedood. Een en ander betekent dat Zuid-Holland nu de enige provincie is, die sinds de terugkeer van de Wolf in Nederland nog geen bezoek heeft gekregen van de de wolf.
(Bron: noord-holland.nl)Wolf in Twente (Video)

25 april 2022
In Twente (Gld) is weer een wolf gesignaleerd. Afgelopen donderdag werd een wolf waargenomen in Engbertsdijksvenen (omgeving Kloosterhaar) en twee dagen later bij De Doorbraak, het natuurgebied tussen Zenderen en Almelo (Video). Of het om dezelfde wolf gaat is niet duidelijk.

(Bron: rtvoost.nl)Friesland, Drenthe, Noordoostpolder

20 april 2022
Er blijven meldingen komen over wolven in de omgeving van het Drents-Friese Wold. Zondagavond 10 april werd een wolf gesignaleerd op straat in Boijl. Eerder werd een wolf gezien in Nijeberkoop. Vier gewonde schapen en een Schotse Hooglander zijn uit hun lijden verlost.

Op zaterdagochtend 16 april spotte een boer tijdens het ploegen een wolf op het land tussen Eerste en Tweede Exloërmond (Drenthe, nabij Stadkanaal). Zie video op YouTube.

Een vrouwtjeswolf zou zondag 17 april zijn gezien aan de Wellerzandweg nabij het Kuinderbos in de Noordoostpolder, en drie schapen in de omgeving hebben doodgebeten. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging is niet overtuigd. "Het kan ook een ontsnapte Saarlooswolfshond of Tsjecho-Slowaakse wolfshond zijn", zegt hij.

(Bron: Diverse regionale media)Wolf doodgereden in Limburg

10 april 2022
Op de A2 bij Nederweert is in de nacht van 8 op 9 april een dode wolf gevonden. De wolf was aangereden, heeft de provincie Limburg bekendgemaakt. De dode wolf in Nederweert is de derde in vier maanden die in deze regio is aangereden. Volgens de provincie is nog niet bekend of het mannetje of een vrouwtje was. Ook is nog niet bekend of het een al eerder geziene wolf was.

(Bron: rtlnieuws.nl)Meldingen provincie Utrecht (Video)

8 april 2022
In de bebouwde kom van Amersfoort is een wolf gesignaleerd en vastgelegd op video. Ook uit het nabijgelegen Den Dolder komt een melding over mogelijk dezelfde wolf. Het is voor het eerst sinds een niet geverifieerde melding in 2020 (zie ons bericht van 18 april 2020) dat in de provincie Utrecht een wolf is waargenomen. Nu het op de Veluwe vol begint te raken (zie ons bericht van 7 april hiervoor) en in Noord-Brabant naar verluid zes wolven actief zijn, lijkt de komst van de wolf naar Noord- en Zuid-Holland nog slechts een kwestie van tijd.

(Bron: rtvutrecht.nl)'Veluwe is vol'

7 april 2022
Er zijn méér zwervende wolven op de Veluwe. Dat blijkt uit een nieuwe tussenrapportage van BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. "Er zijn vijftien tot twintig wolven in Gelderland", stelt Maurice La Haye van de zoogdiervereniging. Op de Veluwe is volgens hem zelfs bijna geen plek meer. De grens wordt volgens hem bereikt als alle geschikte leefgebieden bezet zijn. "Op de Veluwe is de groei er echt uit", zegt hij. Wellicht is er elders in Gelderland nog wel een plek te vinden voor een wolvenpaar. Als er te veel wolven bij elkaar zitten dan zullen er minder welpen komen, verwacht de zoogdiervereniging. "In het uiterste geval gaan wolven elkaar doden. Maar voorlopig gaat het nog goed in Gelderland."

(Bron: Omroep Gelderland)Wolf in Zuid-Beveland (Video)

21 maart 2022
De afgelopen dagen (het oorspronkelijke bericht is van 18 maart) is een wolf gesignaleerd in 's-Gravenpolder, Hoedekenskerke en Ellewoutsdijk. In Rilland beet hij gisternacht al een schaap dood. Waar de wolf vandaan komt is nog niet bekend.

(Bron: pzc.nl)Nog een wolf in bebouwde kom (Video)

10 maart 2022
Enschedeër Jan Elfring keek even vreemd op toen hij woensdagmorgen op weg was naar Haaksbergen (Overijssel). Pal tegenover een rij huizen aan de Enschedesestraat zag hij iets lopen in de wei. „Ik had het meteen door. Dit is een wolf.”

(Bron: tubantia.nl)Wolf rent door bebouwde kom (Video)

1 maart 2022
De beelden zijn van snackbar AnyTyme ’t Vosje en café Kanaalzicht, gevestigd aan de Dorpstraat in Heumen (Gelderland, circa 10km onder Nijmegen). Op de hoek met de Looistraat liet de wolf een drol achter, waarschijnlijk uit angst.

(Bron: Omroep Gelderland)Hoge Veluwe: 'Tweede wolf'

18 februari 2022
Er zouden twee wolven leven achter de afrastering van Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat blijkt uit gegevens van pootafdrukken die zijn geanalyseerd. "Dit is natuurlijk verschrikkelijk", zegt de parkbeheerder. "Alle inheemse diersoorten gaan er nu aan. Ook de indirecte schade aan de open landschappen - prioritair beschermd door Europa - daar maak ik me enorm zorgen over. Dat gaat niet goedkomen". Hoe de wolven het afgerasterd park binnendringen, is nog onduidelijk. Wel heeft het park te maken met vandalisme. Zo werden er stelselmatig gaten in de hekken aangebracht.

(Bron: Omroep Gelderland)Zwijnen contra wolf (Video)

3 februari 2022
Frank Theunissen, boswachter op de Zuid-Veluwe, plaatste beelden opgenomen met wildcamera's op sociale media. Hierop is een confrontatie te zien tussen wilde zwijnen en een wolf. We zien de wolf op de loop gaan, achtervolgd door de zwijnen.

(Bron: Omroep Gelderland)Wolf actief omgeving Tilburg

29 januari 2022
Unieke foto’s van een wolf, gemaakt in Riel. Kort daarop twee doodgebeten schapen in Heukelom en Berkel-Enschot. Bewezen is het (nog) niet, maar wolvenkenner Glenn Lelieveld gaat ervan uit dat er voor het eerst een wolf rondloopt in de regio Tilburg. Een nieuwkomer, volgens hem.

(Bron: Brabants Dagblad)Wolf gefotografeerd in de Hoge Veluwe

24 januari 2022
Een natuurfotograaf kwam in Nationaal Park De Hoge Veluwe oog in oog te staan met een wolf en wist het dier vanaf circa veertig meter afstand met zijn camera vast te leggen. Vorig jaar zomer werd voor het eerst een wolf in de - overigens omheinde - Hoge Veluwe gesignaleerd (zie onze berichten van 3 en 11 augustus 2021).

(Bron: barneveldsekrant.nl)Nieuwe wolven op Zuidwest-Veluwe (Video)

21 januari 2022
Op camerabeelden die zijn gemaakt op de Zuidwest-Veluwe zijn nieuwe wolven te zien. Volgens boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten gaat het om verschillende individuen, al moet uit DNA-onderzoek nog blijken waar ze precies vandaan komen. Deze beelden zijn gemaakt tussen eind oktober en half januari:

De wolven hebben de plek ingenomen van een wolvenpaartje, dat vorig jaar overleed. Het vrouwtje leefde sinds 2019 op de Zuidwest-Veluwe en werd daar later vergezeld door een mannetje. De wolvin was drachtig, toen ze in het voorjaar van 2021 bij Ede werd doodgereden.

(Bron: Omroep Gelderland)Wolf doodgereden op A67 omgeving Eindhoven

18 januari 2022
Op de A67 bij Aalst (even ten Zuiden van Eindhoven) is maandag een mannelijke wolf doodgereden. Hij wordt voor sectie overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van Universiteit Utrecht. Het is nog niet duidelijk of het gaat om de wolf die in de omgeving van de Strabrechtse Heide veel schapen doodbeet. In de omgeving werden de laatste maand op verschillende plekken schapen aangevallen, onder meer bij Someren, Lierop en Someren-Eind. DNA-onderzoek moet uitwijzen of het om hetzelfde dier gaat.

(Bron: omroepbrabant.nl)

Update 21 januari 2022
De wolf die maandagnacht werd doodgereden op de A67 bij Aalst, is niet de wolf die op de Strabrechtse Heide actief is. Een onderzoek naar de leeftijd van de wolf was genoeg om dat vast te stellen. De aangereden wolf is tussen de een en twee jaar oud.

(Bron: omroepbrabant.nl)Terugblik 2021

1 januari 2022
Ook in het afgelopen jaar is de wolf volgens verwachting verder opgerukt in Nederland. De provincie Zeeland kon worden toegevoegd aan de lijst van provincies waar het roofdier is waargenomen. Alleen Noord- en Zuid-Holland zijn vooralsnog 'wolvenvrij' gebleven, en Utrecht is een twijfelgeval. Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd tot ook deze westelijke provincies met de komst van de wolf te maken krijgen. De meeste wolven in Nederland zijn zwervers. Van vestiging is alleen sprake in Gelderland, Drenthe en Noord-Brabant. Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe plantte zich opnieuw voort. Op de Zuid-Veluwe werd de drachtige wolvin van het daar gevestigde paar doodgereden. Doodgereden werden ook een wolf op de Noord-Veluwe en een in Friesland. Op de Veluwe werd voorts een doodgeschoten exemplaar aangetroffen. Naarmate het aantal wolven toeneemt krijgen we vaker te maken met aanvallen op schapen en ander vee. Pogingen om het vee beter te beschermen hebben nog niet geresulteerd in een kentering van deze ontwikkeling.


Eerdere berichten 2020-2021 | Eerdere berichten 2018-2019 | Eerdere berichten 2016-2017 | Eerdere berichten 2011-2015 | AchtergrondinformatieLinks


Wolven in Nederland (algemene informatie)

Historisch overzichtsartikel 'Wolven in Nederland: een samenvatting van de historische gegevens', auteur: Jan H. de Rijk (1985)

Natuurmonumenten (bevat informatie over de terugkeer van de wolf)

Wageningen University & Research (Dossier Wolven)

Wolvenexpert Jos de Bruin (Duitstalig)

Wolven in Limburg (historisch)

Wikipedia (artikel over de wolf)

Willkommen Wolf (Duitstalige pagina op Facebook)

De wolf terug (informatief boek over de terugkeer van de wolf)

De wolf terug in Nederland ('Factfinding Study' van Wageningse wetenschappers)Noten

[1]  Hoewel Schinveld 1845 vaak wordt genoemd, is de herkomst van deze informatie onduidelijk. Waarschijnlijk berust deze op overlevering. Ook Schinveld 1869 wordt wel genoemd. Volgens een andere - minder betrouwbaar geachte - bron zou de laatste wolf hier te lande zijn geschoten in Helvoirt (N-Br) in 1881

[2]  Dit dier staat bekend als de 'Waaslandwolf'. Vermoedelijk ging het hier om een wolfshond, mogelijk ontsnapt of losgelaten uit een fokkerij in Vlaanderen (terzijde: strikt genomen valt het jaar 2000 nog onder de 20e eeuw)

[3]  Meldingen als deze gelden niet als bewijs dat het om een wolf gaat

[4]  De beide waarnemers sluiten echter niet uit dat het ging om honden
Powered by BravenetPowered by Bravenet.comhansroodenburg.nl