Monitor Wolven Nederland - Eerdere berichten 2011-2015‘Wolven gezien bij Winterswijk’

11 december 2015
Meerdere getuigen hebben donderdagavond 10 december mogelijk twee wolven gezien in het buitengebied van Winterswijk. Dat meldt RTV Slingeland. ''Een unieke waarneming'' aldus wijkagent Willem Saris. De politie heeft meerdere meldingen over de dieren ontvangen. De wijkagent stelt dat het vrijwel zeker om wolven gaat. De dieren zouden in een drafje achter elkaar gelopen hebben, een van de dieren zou zijn gespot toen hij in een weiland aan een kadaver at. Het is daarom mogelijk dat de dieren al enige tijd in het gebied tussen Winterswijk en Eibergen verblijven. (Bron: regio8.nl)

Update
Inmiddels is gebleken dat het geen wolven waren, maar honden. Aldus meldt Tubantia


Drentse wolf doodgereden in Duitsland

23 juli 2015
De wolf die in maart van dit jaar door Drenthe en Groningen zwierf, is dood. Het dier werd aangereden op snelweg A7 bij Berkhof in Duitsland. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van Landesjägerschaft Niedersachsen en Wolfsbüro Niedersachsen, meldt Wolven in Nederland. Op 15 april werd de wolf dood gevonden langs de snelweg bij Berkhof, ten noorden van Hannover, waarna het dier werd onderzocht door het Senckenberg Instituut. Uit het DNA-onderzoek blijkt dat de wolf is aangereden door een vrachtwagen en dat het om een mannelijke nakomeling van de Munster-roedel gaat. (Bron: RTV Drenthe)


'Wolf bij Duiven (2011) was echte wolf'

26 mei 2015
Het dier dat in 2011 werd gezien bij het Van der Valkhotel in Duiven is hoogstwaarschijnlijk een wolf geweest. Dit is althans de mening van wolvenkenner Leo Linnartz van ARK Natuurontwikkeling, zo meldt Omroep Gelderland vandaag. Lange tijd werd er getwijfeld of het niet gewoon een wolfshond was. Linnartz zegt nu dat het hoogstwaarschijnlijk toch om een wolf ging. Het dier kwam in Duiven volgens Linnartz wel op een atypische plek voor een wolf, want hij is van nature schuw en wil zich liever niet laten zien. 'Waarschijnlijk is het dier via de uiterwaarden van de Rijn naar Duiven gekomen', zegt Linnartz. 'Daar zijn genoeg plaatsen waar hij zich kan verstoppen, wolven zijn van nature schuw. Bij Duiven worden de uiterwaarden steeds smaller, toen is de wolf waarschijnlijk bij de weg in Duiven uitgekomen.'

Als Linnartz het bij het rechte eind heeft, dan zou de terugkeer van de wolf in Nederland niet in 2015 (de wolf die eerder dit jaar door Drenthe en Groningen zwierf), maar reeds in 2011 gedateerd kunnen worden.


Herkomst wolf achterhaald

2 april 2015
De wolf die ongeveer een maand geleden door Groningen en Drenthe kuierde, was een jaar oud. Het dier is in het voorjaar van 2014 geboren in de omgeving van de steden Hamburg en Bremen in Duitsland. Dat heeft de provincie Drenthe donderdag bekendgemaakt. Onderzoekers hebben dit vastgesteld door DNA-materiaal dat was aangetroffen bij gedode schapen te vergelijken met gegevens in een databank van wolven in Duitsland.

Het staat nu dus wel vast dat het gaat om een wilde wolf en niet om een uit gevangenschap ontsnapt exemplaar. De conclusie is onontkoombaar: in 2015 is de wolf na ruim een eeuw afwezigheid teruggekeerd - zij het vooralsnog tijdelijk - naar Nederland.


Wolf teruggekeerd naar Duitsland

12 maart 2015
Na enkele dagen te hebben rondgezworven in de provincie Groningen, onder meer in de buurt van de Eemshaven in het uiterste noorden, zou de wolf gisteren bij Bad Nieuweschans de grens zijn gepasseerd, richting Duitsland.

Eerder meldde de Duitse wolvenkenner Christoph Elbert, die deze wolf onlangs zelf had waargenomen in de omgeving van het Duitse plaatsje Meppen, dat het zou gaan om een vrouwtje van nog geen jaar oud. De Duitse deskundige denkt dat het gaat om een wilde wolf die is bijgevoerd. Een andere mogelijkheid is dat de wolf illegaal gefokt is en is vrijgelaten. Normaal mijdt een wolf de bewoonde wereld en toont eerder vluchtgedrag dan dat hij de mens opzoekt. Elbert laat onderzoeken uit welke roedel het jonge vrouwtje afkomstig is.


De wolf gesignaleerd in Hoogezand in de provincie Groningen

9 maart 2015
Op Facebook verschenen spectaculaire videobeelden, waarop we de wolf zien lopen temidden van de woonbebouwing in Hoogezand in de provincie Groningen.

Inmiddels wordt alom getwijfeld of het wel gaat om een wilde wolf [Video]. De regionale autoriteiten hebben aangekondigd te proberen de wolf te verdoven om vervolgens de herkomst vast te stellen. Mocht blijken dat het toch gaat om een wilde wolf dan zal het dier weer worden teruggezet in de natuur.


Eerste videobeelden van de wolf in Drenthe

8 maart 2015
Inmiddels zijn er ook bewegende beelden van de wolf in Drenthe. Denise Bonthuis uit Coevorden zag de wolf gisteren bij Wezuperbrug (circa 10 km ten Noord-Westen van Noord-Sleen) en maakte er beelden van met haar mobiele telefoon.Verder is uit dezelfde omgeving een melding binnengekomen dat de wolf een schaap heeft aangevallen.


Wolf waargenomen en gefotografeerd in Drenthe

7 maart 2015
De wolf is terug in Nederland, zegt de stichting Wolven in Nederland. Vanochtend werd het dier gespot en gefotografeerd langs de N381 bij Noord-Sleen, in de provincie Drenthe. Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz is er geen twijfel. "Het is dezelfde wolf als die de laatste dagen al bij de grens met Duitsland werd gezien. (Bron: NOS).

Inmiddels is de vraag gerezen of het wel om een wild exemplaar gaat. Dat de wolf niet schuw is, is volgens de Twentse boswachter Roel Korbee van Staatsbosbeheer opvallend. Hij vraagt zich hardop af of het wel om een wilde wolf gaat, zoals de stichting Wolven in Nederland zegt. "Dit is geen natuurlijk gedrag van een wilde wolf. Hier is iets mee aan de hand", zegt Korbee. De boswachter denkt dat de wolf misschien bij mensen is grootgebracht of uit een park komt. "Je hebt in Duitsland wel meer van die wolvenparken. Wij hebben hier onze twijfels een beetje."

Een collega bij Staatsbosbeheer uit Drenthe gaat er juist wel vanuit dat het om een wilde wolf gaat. Volgens boswachter Aaldrik Pot vertoont de wolf wel natuurlijk gedrag. Er zijn volgens hem meer beelden bekend van wolven die langs files lopen en snelwegen oversteken. Dat de wolf alleen loopt is volgens hem ook niet vreemd. "Mannelijke wolven verlaten de roedel op een gegeven moment en lopen soms wel 600 kilometer totdat ze zich vastlopen op de kust. Dan keren ze weer om." Pot gaat ervan uit dat het "alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld" om een wilde wolf gaat.


Hieronder een video van die wolf in Duitsland (nabij het plaatsje Herzlake), gepubliceerd op 5 maart 2015 (zonodig pagina verversen met Ctrl+F5):


Onderstaand kaartje geeft een indruk van de route die de wolf van Herzlake (D) naar Noord-Sleen (NL) in enkele dagen heeft afgelegd:
Route

Inmiddels verscheen op de website van RTV Drenthe een video die vandaag is opgenomen in Meppen (D) op circa 40 km van Noord-Sleen (NL), waarop we dezelfde (?) wolf zien rondscharrelen rond een woonhuis of boerderij.

Wolf waargenomen in Noordoost-Twente

18 juni 2014
Het roofdier dook op in de omgeving van Ootmarsum, waar het zich begin juni zeker twee dagen ophield. Dat zegt wolfexpert Roel Korbee, die zich baseert op drie onafhankelijke waarnemingen op drie verschillende plekken in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, in de regionale krant Tubantia.

Camera's aan de grens gaan komst wolf vastleggen

16 juni 2014
Zoals bekend zijn in Duitsland op korte afstand van de Nederlandse grens wolven gesignaleerd. Of wolven inmiddels die grens al zijn overgestoken is vooralsnog niet aangetoond, maar het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voor het zover is. Daarom worden langs de grens tussen Nijmegen en het oosten van de provincie Groningen 100 à 200 camera's geplaatst met het doel de komst van de wolf naar Nederland vast te leggen. Lees meer: hier en hier.

Wolf wordt beschermd dier in Nederland

27 maart 2014
De wolf krijgt in Nederland een wettelijk beschermde status. Dit betekent dat op het wilde dier niet mag worden gejaagd. Boeren van wie dieren zijn opgegeten door een wolf, krijgen een schadevergoeding.
Lees meer:.

Wolf Luttelgeest was toch grap

24 oktober 2013
De wolf die op 4 juli in Luttelgeest werd gevonden, is in Polen doodgeschoten en daarna naar Nederland gebracht. Dat zegt het radio- en tv-programma Vroege Vogels , op basis van twee anonieme bronnen. Volgens Vroege Vogels zijn in het lichaam van de wolf twee kogelgaten gevonden. Die zijn bij een eerste onderzoek van het dier over het hoofd gezien. In de maag van de wolf zijn resten van een bever gevonden, die alleen maar uit Polen afkomstig kunnen zijn.
(bron: nos.nl).

De beweringen van Vroege Vogels zijn inmiddels bevestigd door de betrokken onderzoeksinstituten. Ook Faunabeheer Flevoland, dat al eerder opperde dat het om een grap ging, heeft inmiddels gereageerd. Zie verder ook het commentaar van een woordvoerder van Wolven in Nederland.

Mogelijk meer wolven in Nederland

18 augustus 2013
Een boer die anoniem wil blijven heeft wolvendeskundige Wim Tegels foto's laten zien waarop duidelijk te zien is dat het kalf enorme verwondingen heeft opgelopen na de aanval, schrijft de website. Ingewanden waren uit het dier getrokken en een poot werd meegenomen. Het zou de tweede wolf zijn die in Nederland heeft rondgezworven. In juli werd een dode wolf gevonden in Luttelgeest
(bron: telegraaf.nl).

Eerste wolf na meer dan honderd jaar?

8 juli 2013
Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is er na autopsie voor 98 procent zeker van dat het vrijdag bij Luttelgeest doodgereden dier een wolf is. Het gaat om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar. Zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Instituut doen nog DNA-onderzoek om het laatste restje twijfel weg te nemen. Naturalis denkt eind van deze week uitsluitsel te kunnen geven. Laatstegenoemd instuut heeft minstens 15 dagen nodig om vast te stellen of het in Nederland aangetroffen dier bij een van de 29 roedels wolven in Duitsland heeft gehoord.
(Bron: telegraaf.nl)

Video

Faunabeheer Flevoland berichtte op 11 juli dat het zou gaan om een grap (bron: telegraaf.nl). Deze bewering is echter inmiddels afdoende ontzenuwd. Zo zijn er op meerdere plaatsen in de omgeving van de Noordoostpolder wolvenuitwerpselen gevonden (bron: trouw.nl). Bovendien heeft een boswachter van Natuurmonumenten verklaard in de betrokken regio meermaals sporen te hebben gezien die kunnen worden toegeschreven aan een wolf (bron: trouw.nl). Verder is vastgesteld dat op het kadaver van de wolvin geen tekenen vertoont van een vorm van transport (bron: telegraaf.nl)

Inmiddels heeft Naturalis gemeld dat het DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het inderdaad gaat om een wolf (bron: telegraaf.nl).

Deskundigen vermoeden dat de wolvin is weggezworven van haar roedel aan de Duitse kant van de grens bij Emmen (bron: telegraaf.nl).

Naturalis en de universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben echter op een persconferentie medegedeeld [Video] dat het DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de Wolf afkomstig is uit Oost-Europa. Een isotopen-onderzoek moet nog bewijzen of de wolf op eigen kracht vanuit het geboortegebied naar Nederland is gelopen. De uitkomst van dit onderzoek wordt eind augustus verwacht. (bronnen: nu.nl, trouw.nl).

Onderstaand een reportage naar aanleiding van de persconferentie op 7 augustus 2013
[Als hieronder geen video verschijnt: ververs de pagina of klik hier]
sitestat


Dode wolf aangetroffen in Luttelgeest (Noordoostpolder)

5 juli 2013
Het dier zou zijn doodgereden. Als het inderdaad om een wolf gaat zou dat betekenen dat de wolf na meer dan honderd jaar weer terug is in ons land.
(Bron: telegraaf.nl)

Het begon allemaal in september 2011

16 september 2011
Deze week spraken verschillende wandelaars boswachter Harald van den Akker van Natuurmonumenten aan met de melding dat ze een wolf hadden gezien in het Natuurmonumentengebied de Ramenberg op de Veluwe. ‘Helaas hadden zij geen foto’s en kan ik de aanwezigheid niet bevestigen, maar ik hou er zeker rekening mee dat het klopt’, aldus Harald. (Bron: Natuurmonumenten)

Het zou bij deze waarneming kunnen gaan om hetzelfde exemplaar dat enkele weken eerder in Duiven (Gld) werd gesignaleerd. Als het inderdaad om een wolf gaat, dan is die vrijwel zeker afkomstig uit Duitsland. Daar is de wolf al enige jaren aan een spectaculaire comeback bezig en zijn komst naar Nederland werd al enige tijd verwacht.

Deze en eerder meldingen dienen met een gezonde dosis scepsis te worden bezien (zie ook de voetnoten op de beginpagina). Of de wolf het Nederlandse grondgebied toen al heeft bereikt is dus niet zeker. Maar dat de wolf vanuit Duitsland in aantocht was werd door deskundigen niet betwijfeld. Als wolven volwassen worden verlaten ze de roedel - bij de Europese wolf meestal bestaande uit een ouderpaar met jongen - op zoek naar een eigen territorium en partner. Ze kunnen dan flinke afstanden afleggen en daarom ligt het voor de hand dat uit Duitsland afkomstige wolven ook Nederland bereiken. Op de Veluwe zouden een of twee roedels overlevingskansen hebben. Ook de Oostvaardersplassen worden wel genoemd. Hoewel in dit natuurgebied meer dan voldoende prooidieren zijn, is het landoppervlak daar waarschijnlijk te klein voor een levensvatbare populatie. Een recent wetenschappelijk rapport ziet in Nederland, en vooral ook in de Noordelijke provincies, zelfs ruimte voor 16 roedels
hansroodenburg.nl