Europese wolf
Monitor Wolven Nederland


Foto: Martin Mecnarowski / Wikimedia Commons)


Deze website is gestart in september 2011
en volgt de ontwikkelingen op de voet.
Het laatste bericht is geplaatst op 22 april 2024


1845: laatste wolf gedood bij Schinveld (Li) [1]

1897: laatste wolf gezien in Heeze (N-Br)

20e eeuw: geen wolven meer waargenomen

2000: wolf gefilmd in Zeeuws-Vlaanderen [2]

2011: wolf gefotografeerd in Duiven (Gld) [3]

2011: wolf gezien op de Veluwe en sporen gefotografeerd [3]

2011: wolf gefilmd in de Belgische Ardennen

2011: twee wolven gemeld tussen Ede en Wolfheze (Gld) [4]

2013: wolf gefotografeerd op 15 km van de Nederlands-Duitse grens

2014: wolf waargenomen in Noordoost-Twente [3]

2015: wolf waargenomen en op beeld vastgelegd in Drenthe

2016: wolf waargenomen en gefotografeerd in Noordoost-Twente

2017: vier betrouwbare waarnemingen, in Drenthe, in Groningen, op de Veluwe en in Overijssel

2018: totaal tien wolven bezoeken Nederland in dat jaar

2019: wolvenpaar vestigt zich op de Veluwe en plant zich voort



Laatste nieuws: Niet-schuwe wolf scharrelt rond bij auto's (Video)

22 april 2024

Opmerkelijke beelden werden afgelopen donderdagavond 18 april gemaakt in Ermelo op de Veluwe. Daar kon een automobiliste filmen hoe een wolf een tijdlang in de buurt van enkele wagens rondliep. De wolf bleef maar rond de auto's hangen en ging niet uit de weg. Normaal gezien blijven wolven ver weg van mensen, maar dit dier leek helemaal niet bang te zijn. Kennisplatform Wolven in Nederland vermoedt dat het dier gevoederd werd door mensen. Zo associeert het auto's en mensen met voedsel. Dit is zeer onwenselijk gedrag, aldus het kennisplatform.
(Bron: standaard.be)



Wolf in woonwijk Eelde (Video)

2 april 2024

In Eelde, gelegen in Drenthe, ongeveer halverwege Assen en Groningen stad, is een wolf gesignaleerd in een woonwijk en vastgelegd op video. Het is volgens Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt al wel minstens tien keer voorgevallen dat een wolf in Nederland in bewoond gebied liep.
(Bron: rtvdrenthe.nl)



Strikt beschermde status heeft langste tijd gehad

30 maart 2024

De afgelopen maanden waren er weer veel meldingen uit de (qua wolven) buitengewesten als de provincies Flevoland, Utrecht, Zeeland en Limburg. Niet alleen meldingen van visuele waarnemingen, maar ook van aanvallen op vee. De wolf geniet nu nog een strikt beschermde status op Europees niveau. Maar de Europese Commissie heeft aangekondigd de beschermingsstatus opnieuw te evalueren en mogelijk aan te passen. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie benadrukt dat de wolf in sommige gebieden een reëel gevaar vormt voor de veestapel en potentieel ook voor mensen. Het lijkt erop dat autoriteiten in de lidstaten nu al op versoepeling van de beschermde status vooruitlopen. Wynia's Week weet te melden dat in landen met relatief grote wolvenpopulaties als Duitsland, Frankrijk en Zweden al - gereguleerd - mag worden gejaagd. Ook Nederland blaast zijn partijtje mee: In Drenthe mogen probleemwolven, onder voorwaarden, worden afgeschoten. De provincie Gelderland werkt aan soortgelijke plannen.
(Bron: Wynia's Week)



Wolf loopt mee met auto (Video)

15 februari 2024

Als wolven worden gevoerd door mensen, kunnen ze gevaarlijk worden. De boodschap van wolvenkenner Dick Klees is duidelijk: "Voer wolven niet." Afgelopen weekend stond een wolf namelijk verwachtingsvol bij een auto op de Noord-Veluwe te wachten, omdat hij mogelijk gevoerd is door mensen. Op videobeelden gemaakt vanuit de auto is te zien dat de wolf met de auto meelopt, even uit beeld verdwijnt en daarna richting de auto loopt. Dan staat hij op een paar meter van de auto af en kijkt naar binnen. Als een van de inzittenden uitstapt lijkt de wolf te schrikken en loopt weg.
(Bron: Omroep Gelderland)



Opnieuw wolf gezien in provincie Utrecht

31 januari 2024

Twee bewoners van de Achterdijk in Odijk hebben dinsdag (30 januari) een wolf gezien in hun eigen weiland. De wolf heeft schapen opgejaagd, maar ze niet te pakken gekregen. Het zou kunnen dat de wolf zich ophoudt in het Raaphofsebos. Nog niet eerder werden wolven gemeld in dit gebied. Wel in Driebergen en een aantal weken geleden in Maarsbergen.
(Bron: bunniksnieuws.nl)



Rechter schept precedent in paintball-zaak

25 januari 2024

De provincie Gelderland mag in Het Nationale Park De Hoge Veluwe wolven met niet-schuw gedrag laten schrikken met een paintballgeweer. Dat heeft de rechter in Utrecht besloten. De rechter heeft nu een eindoordeel uitgesproken in de zaak tussen dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming en de provincie Gelderland. Eerder verbood de rechter de provincie om met een paintballgeweer op een wolf op De Hoge Veluwe te schieten, omdat er volgens de rechtbank sprake was van een onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd besluit. Zie ook ons bericht van 24 november 2022 over de aanleiding tot deze zaak.

Hoewel de geldende regelgeving bepaalt dat verstoren, verjagen of doden van de wolf is verboden, zijn onder strenge voorwaarden uitzonderingen mogelijk. De precedentwerking van deze uitspraak heeft tot gevolg dat in soortgelijke gevallen - dus als de veiligheid van mensen in het geding is - ontheffing kan worden verleend van het verbod tot verstoren of verjagen van de wolf. Overigens is de praktische betekenis van deze rechterlijke uitspraak beperkt, want de verleende ontheffing geldt slechts voor de duur van een week (tot 1 februari), en er zijn geen recente waarnemingen van probleemwolven op de Hoge Veluwe.
(Bron: rtvdrenthe.nl)
(Bron: barneveldsekrant.nl)



Wolf klimt over manshoog hek Hoge Veluwe (Video)

13 januari 2024

De wolf klimt over het hek van Nationaal Park De Hoge Veluwe, blijkt uit wildcamerabeelden. Daarom is de Hoge Veluwe bezig met het plaatsen van wolfwerend raster rondom het park.
(Bron: Omroep Gelderland)



Jaaroverzicht 2023

5 januari 2024

In 2023 werden negen roedels (wolvenparen die jongen produceren) in Nederland geteld: zeven op de Veluwe en twee in het Fries-Drentse grensgebied. Ook elders in de provincies Gelderland en Drenthe, alsmede in de provincies Utrecht, Noord-Holland ('t Gooi), Zeeland en Limburg is vorig jaar de - al dan niet tijdelijke - aamwezigheid van wolven vastgesteld. De wolvenpopulatie groeit niet alleen door migratie, voornamelijk uit Duitsland, maar ook door voortplanting. Daar tegenover staat een aantal wolven dat werd aangereden met dodelijke afloop. Alles bij elkaar genomen kan het aantal wolven dat eind 2023 in Nederland aanwezig was worden geschat op vele tientallen. De groei van de wolvenpopulatie leidt tot een navenante toename van aanvallen op landbouw- en hobbydieren en onverwachte confrontaties met mensen. In een geval werd een persoon aangevallen door een wolf nadat hij tussenbeide wilde komen toen de wolf zijn schapen aanviel. Inmiddels heeft de Europese Commissie het plan opgevat om de beschermde status van de wolf af te schalen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd', zodat afschieten in bepaalde gevallen is toegestaan.






Eerdere berichten 2022-2023 | Eerdere berichten 2020-2021 | Eerdere berichten 2018-2019 | Eerdere berichten 2016-2017 | Eerdere berichten 2011-2015 | Achtergrondinformatie



Links


Wolven in Nederland (algemene informatie)

Historisch overzichtsartikel 'Wolven in Nederland: een samenvatting van de historische gegevens', auteur: Jan H. de Rijk (1985)

Wageningen University & Research (Dossier Wolven)

De wolf terug in Nederland ('Factfinding Study' van Wageningse wetenschappers)

BIJ12 (Organisatie die voor de provincies onder meer de verspreiding van de wolf monitort en de schade door wolven afhandelt)

De Zoogdierenvereniging (Beheert mede namens de organisatie BIJ12 het Wolvenmeldpunt)

Natuurmonumenten (bevat informatie over de terugkeer van de wolf)

Wikipedia (artikel over de wolf)

Wolvenexpert Jos de Bruin (Duitstalig)

Wolven in Limburg (historisch)

Willkommen Wolf (Duitstalige pagina op Facebook)

De wolf terug (informatief boek over de terugkeer van de wolf)

De wolf terug in Nederland ('Factfinding Study' van Wageningse wetenschappers)



Noten

[1]  Hoewel Schinveld 1845 vaak wordt genoemd, is de herkomst van deze informatie onduidelijk. Waarschijnlijk berust deze op overlevering. Ook Schinveld 1869 wordt wel genoemd. Volgens een andere - minder betrouwbaar geachte - bron zou de laatste wolf hier te lande zijn geschoten in Helvoirt (N-Br) in 1881

[2]  Dit dier staat bekend als de 'Waaslandwolf'. Vermoedelijk ging het hier om een wolfshond, mogelijk ontsnapt of losgelaten uit een fokkerij in Vlaanderen (terzijde: strikt genomen valt het jaar 2000 nog onder de 20e eeuw)

[3]  Meldingen als deze gelden niet als bewijs dat het om een wolf gaat

[4]  De beide waarnemers sluiten echter niet uit dat het ging om honden




Powered by BravenetPowered by Bravenet.com



hansroodenburg.nl